ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΖΩΩΝ
Κοιμητήριο Ζώων στον Μώλο Λοκρίδος από την Κτηνιατρική Κλινική Άγιος Μόδεστος στην Εκάλη
Στον Άγιο Μόδεστο είμαστε σε θέση να σας παρέχουμε και την υπηρεσία της ταφής και αποτέφρωσης για θανόντα μικρά ζώα. Κύριο μέλημά μας είναι η δικής σας εξυπηρέτηση και ο σεβασμός προς τις επιθυμίες σας καθώς και προς τα ζώα.
Το κοιμητήριο του Νοσοκομείου μας βρίσκεται σε ιδιόκτητο κτήμα 400 στρεμμάτων στον Μώλο Λοκρίδος, εκτός κατοικημένης περιοχής. Επιπλέον, σας προσφέρεται η δυνατότητα να γίνει η διαμόρφωση του τάφου σύμφωνα με τις δικές σας επιθυμίες.
Επιμνημόσυνες πράξεις: RainbowBridge.org
ΟΤΑΝ ΕΝΑ ΖΩΟ ΦΕΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ…..
ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ
Το παρακάτω κείμενο έχει γραφεί για να βοηθήσει τους ανθρώπους εκείνους που έχουν ζήσει την απώλεια ενός αγαπημένου ζώου ή προσπαθούν να συμπαρασταθούν σε κάποιον που έχασε πρόσφατα ένα ζώο.
Ελπίζουμε ότι με αυτή τη προσπάθεια θα είμαστε σε θέση να συμβάλουμε στο ελάχιστο στην αντιμετώπιση του πένθους που προκαλεί η απώλεια μιας αγαπημένης συντροφιάς.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΖΩΩΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα ζώα συντροφιάς παίζουν ένα διαρκώς αυξανόμενο ρόλο στην σύγχρονη κοινωνία και αυτή η τάση μεγαλώνει τόσο περισσότερο, όσο οι άνθρωποι γίνονται πιο εύποροι και κοινωνικά πιο εξελιγμένοι. Το ζώο συντροφιάς έχει πάρει τη θέση του πλέον σαν μέλος της οικογένειας και πολλές φορές η απώλεια του προξενεί το ίδιο έντονα συναισθήματα με την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Ακόμα και μέσα στην ίδια οικογένεια υπάρχουν δ ι α φ ο ρ ε τ ι κ ά ά τ ο μ α που μπορεί να αντιδράσουν με διαφορετικό τρόπο στον θάνατο του ίδιου ζώου. Αυτό είναι μια ιδιαιτερότητα που πρέπει να γίνει σεβαστή.
ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΝΘΟΥΣ
Ανεξάρτητα από τους λόγους που προκάλεσαν τον θάνατο ενός ζώου (αιφνίδιος θάνατος, χρόνια ασθένεια, ευθανασία), είναι πολύ πιθανό κάποιος ν’ αρχίσει να βιώνει τα διάφορα στάδια του πένθους και συγκεκριμένα να εκδηλώνει μια σειρά αντιδράσεων που συνοδεύουν είτε την απώλεια ενός αγαπημένου ατόμου ή ενός ζώου, είτε τη διάλυση μιας σχέσης ή μια τραυματική εμπειρία γενικότερα. Τα στάδια αυτά μπορεί να είναι:
- Στάδιο της μη αποδοχής
‘’Δεν μπορώ να πιστέψω ότι πέθανε‘’. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να ‘’ακούν ‘’ το γαύγισμα του σκύλου που έχει χαθεί ή να ‘’βλέπουν‘’ το ζώο τους σε μέρη γνωστά. - Στάδιο της διαπραγμάτευσης
‘’ Ένα είχα κάνει κάτι νωρίτερα, τώρα μπορεί & να ζούσε.‘’ - Στάδιο του θυμού
Ο Θυμός, σαν αποτέλεσμα της διαδικασίας του πένθους, μπορεί να έχει σαν στόχο το ίδιο το ζώο («γιατί βγήκες στο δρόμο»), το ίδιο το άτομο («εάν το είχα προσέξει περισσότερο») ή κάποιο άλλο άτομο του περιβάλλοντός το, όπως ένα μέλος της οικογένειας, ένα φίλο, τον κτηνίατρο που το είδε τελευταία κλπ. Ο θυμός εδώ είναι μια φυσιολογική κατάσταση και εάν το συνειδητοποιήσετε ή βρίσκεσθε κοντά σε κάποιον που πενθεί, βοηθάει να έχετε καταλάβει ότι πρόκειται για μια παροδική αντίδραση στο ίδιο το γεγονός. - Στάδιο της λύπης / κατάθλιψης:
Η λύπη που ακολουθεί το θάνατο ενός ζώου είναι φυσιολογικό συναίσθημα. Εάν όμως διαρκέσει πολύ μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Η κατάθλιψη είναι υπαρκτή ασθένεια, πολύ πιο συχνή στην εποχή μας απ’ ότι πιστευόταν παλιότερα και προκαλεί μεγάλη ψυχική φθορά. Καλό είναι να είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε τα πρώτα συμπτώματα εμφάνισής της, για να μπορέσουμε να την καταπολεμήσουμε. Η οικογένεια, οι φίλοι και άλλοι τρόποι υποστήριξης μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά στην προσέγγιση αυτού του προβλήματος χωρίς να αποκλείεται επίσης και η θεραπεία με φάρμακα εάν αυτό γίνει αναγκαίο.
ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ:
ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΡΡΩΣΗΣ; - Στάδιο της αποδοχής / «ανάρρωσης»:
Στο τελικό αυτό στάδιο, το άτομο που πενθεί είναι πια σε θέση ν’ αντιμετωπίσει τη θλίψη που του προκάλεσε η απώλεια του αγαπημένου του ζώου, να αποδεχτεί το γεγονός και να αρχίσει σταδιακά να ξεπερνά τα οδυνηρά συναισθήματα που αυτό προκάλεσε. Μια καλή ένδειξη συνήθως για το ότι κάποιος έχει μπει στο στάδιο της ανάρρωσης, είναι όταν θέλει να αποκτήσει πάλι ένα καινούριο ζώο. Ένας από τους λόγους ύπαρξης των διαφόρων επιμνημόσυνων τελετών στην κοινωνία μας, είναι να δοθεί ένα τέλος σε οποιαδήποτε εσωτερική αμφισβήτηση ή άρνηση του γεγονότος από το άτομο που πενθεί, βάζοντας το να συμμετέχει σε κάτι απτό και οριστικό, όπως μια τελετή. Με αυτόν τον τρόπο οι άνθρωποι αυτοί βοηθούνται να προχωρήσουν ένα βήμα μπροστά στη διαδικασία αντιμετώπισης του πένθους.
Εδώ επίσης μπορούν να βοηθήσουν διάφορα ενθύμια από το ζώο που έφυγε, οι διάφορες επιμνημόσυνες πράξεις και οι διάφορες ομάδες υποστήριξης (κ τ η ν ί α τ ρ ο ι, φ ί λ ο ι, κλπ).
- Ενθύμια: Σαν ενθύμιο μπορεί να χρησιμεύσει το κολάρο του ζώου, μια φωτογραφία του, μια τούφα από το τρίχωμα του. Ακόμη, πολύ συχνά, μια τεφροδόχος με την στάχτη του ζώου είναι κάτι που αρκετοί άνθρωποι επιθυμούν.
- Επιμνημόσυνες πράξεις: δωρεές, αφιερώσεις στο όνομα του, κλπ…
Το Νοσοκομείο Ζώων ‘’Άγιος Μόδεστος‘’ έχει την δυνατότητα να πραγματοποιήσει:
- Πλήρη αποτέφρωση με ή χωρίς επιστροφή στάχτης του αποθανόντος φίλου σας.
- Ταφή του ζώου σ’ ένα όμορφο και ιδιόκτητο κτήμα.
Πληροφορίες: 210 8134772