
ΑΠΟΠΑΡΑΣΙΤΩΣΗ ΖΩΩΝ
Αποπαρασίτωση ζώων από την Κτηνιατρική Κλινική Άγιος Μόδεστος στην Εκάλη
Βασικό κομμάτι της προληπτικής κτηνιατρικής είναι οι σωστές και τακτικές αποπαρασιτώσεις. Τόσο οι σκύλοι όσο και οι γάτες μολύνονται από ενδοπαράσιτα (σκουλήκια, ταινίες, εχινόκοκκος) κι εξωπαράσιτα (τσιμπούρια, ψύλλους, ψείρες).
Παράσιτα είναι μικροοργανισμοί που μπορεί να βρίσκονται ελεύθεροι, προσκολλημένοι ή ακόμη και εγκυστωμένοι στα διάφορα όργανα ενός ζωικού οργανισμού.
Η αποπαρασίτωση του σκύλου και της γάτας είναι πολύ σημαντική για την δημόσια υγεία. Αν αναλογιστούμε οτι στη γη υπάρχουν περισσότεροι παρασιτικοί παρά κανονικοί οργανισμοί, τότε μιλάμε για ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα. Η αποπαρασίτωση λοιπόν είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε πριν κιόλας φέρετε το ζώο στο σπίτι σας.
Για την καταπολέμηση των εξωπαρασίτων υπάρχουν πολλά σκευάσματα σε ποικίλες μορφές όπως σε μορφή σπρέι, αμπούλας , σκόνης, κολάρου και τον τελευταίο καιρό έχει κυκλοφορήσει ειδικό χάπι για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των ψύλλων. Η συχνότητα χρήσης των αντιπαρασιτικών αυτών σκευασμάτων ποικίλλει ανάλογα με τη μορφή αλλά κατά κύριο λόγο θα πρέπει να γίνεται σε μηνιαία βάση.
Εξαιτίας της ικανότητας των ψύλλων να επιβιώνουν στο περιβάλλον για μήνες χωρίς ξενιστή, πέρα από την εφαρμογή της αντιπαρασιτικής αγωγής στο σκύλο και στη γάτα μας θα πρέπει να είμαστε συνεπείς στη τήρηση των κανόνων υγιεινής.
Η αποπαρασίτωση στα νεαρά ζώα ξεκινάει συνήθως μετά την ηλικία των 30-40 ημερών.